Уреди на 80 години разказват как някога са се правели прогнозите за времето

Уреди на 80 години разказват как някога са се правели прогнозите за времето в Русе. Новата музейна сбирка е създадена от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав и се помещава във Флотската кула край реката, предава кореспондентът на БГНЕС от крайдунавския град.

130-годишната сграда е известна с това, че в нея е се е намирала първата в България метеорологична станция. И досега в кулата се извършват наблюдения, свързани с прогнозата за времето. Специалистите, работещи в АППД, са решили да съберат старите уреди, свързани с дейността на агенцията, за да ги представят на по-широк кръг публика. Най-старият уред е секстантът, който служи за измерване на ъгли. Произведен е в Германия преди Втората световна война, през 1936 г. и е служел за определяне на разстоянието на кораба от брега. В миналото е използван в корабоплаването по морета и океани, но след навлизането на по-модерни уреди, включително и джипиес, е оставен като резервен, тъй като не се нуждае от електричество.

Директорът на АППД кап. Павлин Цонев и началникът на Хидрометеорологията към агенцията Константин Ялъмов разказаха, че все още има стари уреди, които се използват и днес. Такива са барографът и термографът от 70-те години. Иначе в сбирката могат да се видят хидрометрично витло от 1959 г., произведено в СССР, което измерва скоростта на водното течение и се е използвало до 2012 г. Интересен е и батометър-бутилка, произведен в Грузия и СССР през 1959 , който се е ползвал за взимане на проби от водата, за да се определят мътността и съдържанието на минерални частици.

Идеята на агенцията е този музей да се ползва от учениците, които учат теми, свързани с метеорологични явления, температура, налягане. „Искаме да видят тук на място с какъв инструмент се прави това, а не да си вадят таблетите и там да търсят информация“, каза още кап. Цонев.