Уникални РЛС постъпват в руските войски

Руските радиотехнически войски (РТВ) вече получават нямащите аналог радиолокационни станции (РЛС) с голям обсег на засичане, съобщи пред журналисти началникът на РТВ от ВВС на РФ генерал-майор Андрей Кобан.

„Към днешна дата активно постъпват перспективните средства за радиолокация и комплекси от средства за автоматизация, като „Фундамент“, включително и в мобилния вариант на изпълнение, РЛС „Небо“ с различна модификация, „Подлет“, радар за всички височини. Всички те нямат аналог в света, притежават голям обсег на засичане, имат възможност да работят, включително и по балистични цели, като също така притежават висока точност на засичане на всякакъв вид цели“, каза Кобан на откриването на конкурса „Въздушни граници“ на полигона Ашулук край Астрахан.

В Амурска област новата радиолокационна станция вече е въведена в експлоатация, съобщи в сряда началникът на пресслужбата на Източен военен окръг полковник Александър Гордеев.

„Новата модернизирана трикоординатна радиолокационна станция за големи и средни височини се отличава с подобрени характеристики в мощността, обхвата и защитеността от смущения“, каза той.

Тази РЛС е необходима за автоматичното откриване на обекти в небето над Русия и за определяне на координатите на зададените цели. До края на годината аналогично оборудване ще бъде инсталирано и край Хабаровск.