Уникална подводница успешно премина изпитания в Русия

С ракетна стрелба по брегова цел завърши комплексът от изпитания на Северния флот на дизел-електрическата подводница „Новороссийск“ от проект 636 „Варшавянка“. Екипажът изпълни изстрелване на крилата ракета от Баренцово море по мишена на полигона Чижа в Архангелска област.

През периода на служба в Северния флот от ноември миналата година подводницата успешно премина потапяне на максимална дълбочина, както и проверка на въоръжението и техническите средства по време на изпълняването на практически торпедни и ракетни стрелби в Баренцово море.

Личният състав на ДЕПЛ „Новороссийск“ изпълни задачите от курса по бойна подготовка на подводницата и в базата, и в морето. Всеки един от екипажа е преминал обучение на учебните тренажори на Северния флот.

Днес екипажът завърши цикъла на базовата подготовка на кораба, попълни запасите и сега е напълно готов за извършването на междуфлотски преход от Баренцово в Черно море в мястото на постоянно базиране – Новоросийск.

„Новороссийск“ се отнася към най-безшумните подводници, има на въоръжение, в частност, комплекс от крилати ракети, способни за поразяват морски цели на разстояние до 350 км и брегови дистанции до 2 500 км.

До 2020 г. в състава на Черноморския флот е планирано въвеждането на 6 дизелови подводници (от проект 636 „Варшавянка“), 28 надводни кораба, 5 катера, 45 самолета и хеликоптера.