Унгарските националисти подкрепиха референдума в Крим

Подкрепа за референдума в Крим дойде от неочаквана страна.

Унгарските националисти не само признаха кримския референдум, но също така искат провеждането на подобен плебисцит в други региони на Украйна, упреквайки в същото време официалните власти на Унгария за нежеланието им активно да отстояват правата на унгарското малцинство.

В интервю за унгарските журналисти депутатът от партия Jobbik Мартон Дьондьоши заяви, че това, което се случи в Крим не е нищо друго освен „триумф на правото на народите на самоопределяне” и, следователно, референдумът е законен и неговите резултати трябва да бъдат признати. Унгарският депутат разкритикува западните политици, които са съгласни да признаят правото на самоопределяне, само когато им е изгодно, като по този начин показват очевидни двойни стандарти. Представителят на Jobbik призова Министерството на външните работи на Унгария да вземе пример от руските си колеги относно защитата на руснаците в Украйна.

Логиката на унгарските националисти лесно може да се разбере в контекста на проблемите, с които се сблъскват унгарците, живеещи в Закарпатието. Лидерите на преврата в Киев демонстрират привързаност към ксенофобските идеи и това не може да не се отрази на всички национални малцинства. Решението за отмяна на закона за регионалните езици, макар и временно отменено под натиска на международната общност, не оставя никакво съмнение за бъдещите планове на „властите” в Киев.

Унгарското правителство е в трудна позиция. От една страна, трябва да поддържа сънародниците си в Украйна и добрите отношения с Русия, а от друга страна Брюксел изисква солидарност и е готов във всеки един момент да обвини Будапеща в посегателство върху неприкосновеността на Украйна. Министър-председателят Виктор Орбан очерта компромисна позиция с лек проруски наклон: не призна референдума в Крим, но се обяви против санкциите срещу Русия. Може би, по такъв начин  унгарският лидер се опита да отклони подозренията от себе си в опит да използва кримския прецедент за да изостри ситуацията в съседна Румъния, където милионното унгарското малцинство разработва проекти за териториална автономия. Ако това е вярно, тогава маневрата не е успешна и румънската преса продължава да счита Орбан за враг на румънската държавност.

Най-вероятно проблемът с унгарците в Украйна не може да бъде решен извън контекста на цялостното решаване на кризата в Украйна. Демонстрациите и митингите в подкрепа на сънародниците в Закарпатието, организирани от Jobbik пред Министерството на външните работи на Унгария, надали ще могат да убедят правителството на Орбан да окаже по-голям натиск върху Киев. В моменти на сериозни геополитически кризи способността на Будапеща да влияе върху събитията е доста ограничена.