Унгария ще строи „Южен поток“ въпреки ЕС и САЩ

Унгария планира да започне изграждането на участъка от газопровода „Южен поток“ по територията на страната през идната година въпреки съпротивата на ЕС и САЩ. Това заяви днес в интервю за Ройтерс държавният секретар по енергийните въпроси Андраш Арадски.

Според него това е единственият начин да се гарантират стабилни доставки на синьо гориво в Унгария, след като вероятно няма да бъде построен подкрепяният от ЕС газопровод „Набуко“. „Южен поток”, който заобикаля Украйна, все още не може да получи „зелена светлина” от ЕК заради разминаванията си с европейското право.

Неотдавна време унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че Вашингтон оказва натиск върху Будапеща заради сътрудничеството й с Москва по енергийни въпроси. „САЩ оказват силен натиск върху Унгария, опасявайки се от сближаване между Москва и Будапеща“, посочи премиерът Орбан.

Днес външният министър на Унгария Петер Сиярто се срещна в Москва с руския си колега Сергей Лавров. Първият дипломат на Кремъл след това заяви, че Будапеща поддържа курс на диалог между ЕС и Митническия съюз на територията на бившето съветско пространство.

Отново днес руският президент Владимир Путин определи Унгария като един от най-важните „политически и търговско-икономически партньори на Русия”.

Унгарският парламент одобри закон, който позволява да се ускори изграждането на „Южен поток“ през територията на страната. Новото законодателство дава зелена светлина за участието в проекта и на компании, които нямат съответния лиценз.

Освен това, двата нови енергоблока на АЕЦ „Пакш” ще са с руско оборудване. Москва ще предостави на Будапеща до 10 млрд евро кредит./Бтв