Унгария иска автономия за етническите унгарци в Украйна

Унгария ще иска автономия за етническите унгарци, живеещи извън нейните граници в Централна Европа

Източник: Газета.ру

Унгария ще иска автономия за етническите унгарци, живеещи извън нейните граници в Централна Европа, включително в Украйна, и ще защитава правата си в Европейския съюз, заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан.

„Ние смятаме унгарския въпрос за европейски въпрос“, заяви Орбан в първата си реч пред парламента след своето преизбиране.

„Унгарците, които живеят в Карпатския басейн, имат право на двойно гражданство, на общности права и на автономия“, каза той. Според него въпросът с етническите унгарци е особено актуален заради ситуацията в съседна Украйна, където живеят около 200 хиляди етнически унгарци, които имат право на унгарско гражданство и на самоуправление.

„Това е нашето ясно очакване от формиращата се сега нова Украйна“, каза Орбан, като добави, че Унгария подкрепя новото правителство в усилията му за изграждане на демократична Украйна.

Много унгарци днес разглеждат Трианонския договор от 1920 г. като национална трагедия, защото той е отнел две трети от територията на страната и е оставил милиони етнически унгарци в сегашните Румъния, Словакия, Украйна и Сърбия.

Орбан никога не е предлагал Унгария да си върне загубените територии, но неговите действия тревожат правителствата на някои съседни страни.