Унгария е сред най-важните партньори на Русия, твърди Путин

Президентът Владимир Путин обяви, че Унгария е един от най-важните партньори на Русия, съобщи „Ройтерс“. Лидерите на много европейски държави са притеснени от развиващото се сътрудничество и сближаването между двете държави.

„Споделяме позицията на унгарските управляващи, те искат преди всичко конструктивен диалог, заедно планираме и изпълняваме много големи инвестиционни проекти“, заяви Путин на церемония по приемането на новия унгарски посланик в Кремъл. Президентът добави, че Будапеща е „един от най-важните политически, търговски и икономически партньори“ на Русия.

В сряда висш представител на унгарската администрация обяви, че страната възнамерява да започне строежа на своята отсечка от газопровода „Южен поток“ през следващата година.

Външният министър на Унгария Петер Сияарто също подкрепи сближаването между Русия и Унгария след преговори с руския външен министър Сергей Лавров. Сияарто призова към възстановяване на „прагматично, полезно и за двете страни съдействие между Европа и Русия“. Той добави, че „Южен поток“ ще увеличи енергийната сигурност на Централна и Източна Европа.

„Общата ни задача е да предотвратим разделяне на Европа и ситуация, в която в Европа имаме противници, а не съюзници“, каза Сияарто. Руският му колега Лавров добави, че е важно страните да преследват „националния си интерес“, и похвали Унгария, че не следва „русофобските“ политики на ЕС и НАТО.