Улюкаев: Руската икономика се стабилизира

Инфлацията престана да расте, рублата укрепна, но ситуацията остава напрегната, заяви пред репортери в сряда министърът на икономическото развитие на Русия Алексей Улюкаев, цитиран от ТАСС. По думите му спадът на БВП за периода януари-февруари е достигнал 1,5%.

„Ситуацията остава напрегната, но има съществени признаци на стабилизация. Това важи и за инфлацията, която престана да расте на годишна база за последните четири седмици“, каза ръководителят на Министерството на икономическото развитие.

„Върхът на негативизма в руската икономика премина, а рублата се превърна в една от най-силните валути“, каза по-рано финансовият министър Антон Силуанов.

„Финансите започват да се адаптират. Благодарение на какво? Да, разбира се, на отслабването на рублата. Видяхме, че в ситуация, когато имаше нестабилност, се увеличиха и лихвените проценти от страна на централната банка с цел стабилизиране на валутния курс. И сега виждаме обратната динамика, банката понижава основните лихвени. Това доказва факта, че паричните власти спомогнаха пика на несигурност да започне да намалява“, отбеляза Силуанов.

„Върхът на инфлацията почти е изчезнал“, отбеляза още Улюкаев. „Налице е укрепване на рублата Разбира се, в реалната икономика ситуацията е по-лоша заради високите лихвени проценти и проблемите с оборотния капитал.“

Що се отнася до спада на БВП през януари-февруари с 1,5%, Улюкаев заяви: „Мисля, че месечните оценки не са точни. Трябва да изчакаме тримесечни оценки.“ /investor.bg