Украйна я чакат дълги гладни години

Продоволствената сигурност на Украйна е застрашена – цените в страната продължават да растат, обемът на производството се свива, а данните на Държавната статистика за първото полугодие са мрачни.

Украинският политик Виктор Медведчук изразил увереност, че виновни за тази плачевна ситуация са идеолозите на украинската евроинтеграция, съобщава изданието „ПолитНавигатор”.

„Те винаги са твърдели, че отечественият аграрен сектор е недооценен. А ето под тяхното, на евроинтеграторите, точно ръководство страната в пъти ще увеличи количеството на селскостопанското производство. Резултатите за първото полугодие свидетелстват за обратното” – заявява Медведчук.

„Както съобщава Държавната статистика, през януари – юни 2015 г. индексът за обема на селскостопанското производство в сравнение с аналогичния период на миналата година е съставлявал 90,7%, като в селскостопанските предприятия е 86,7%, а в личните стопанства на населението е 93,9%” – уточнява той.

Освен това, според информацията на политика, средните цени на аграрните продукти са нараснали с 60%.

„Тези темпове на снижение обема на производство и ръстът на цените заставят да се помисли за продоволствената сигурност на страната. Правителството обаче е увлечено от друго любимо занятие – търсене на външни кредитори” – обобщава Медведчук.