Украйна ще съди президента Порошенко за държавна измяна

Районен съд на Киев постанови Службата за безопасност на Украйна (СБУ) да заведе дело срещу президента Петро Порошенко, предаде БГНЕС

Това съобщи във Фейсбук бившият зам-ръководител на Генералната прокуратура Ренат Кузмин.

Делото ще бъде заведено с обвинение за държавна измяна. Бившият прокурор твърди, че през периода 2013-2017 години Порошенко чрез принадлежащата му Липецка фабрика Roshen е финансирал руската армия, с която той по собствените му думи воюва в Донбас като върховен главнокомандващ въоръжените сили на Украйна“. Въпросната фабрика се намира в руския град Липецк.

Според Кузмин на времето спецслужбата се бе отказала от разследване срещу Порошенко с довода, че работата на фабриката на Roshen в Русия не е забранена от украинската страна.

Roshen е една от най-големите в света компании за производството на сладкарски изделия. Годишно тя пуска 450 тона продукция. В корпорацията влизат фабрики в Украйна, Литва, Унгария и Русия.

Когато през 2014 година издигна кандидатурата си за президент, Порошенко обеща при избирането му да продаде този свой основен актив. Това обаче до момента не се е случило. С продажбата се занимава инвестиционната компания „Ротшийлд“, която в условията на конфликта в Донбас не може да намери купувач. През април производството на Липецката фабрика бе спряно заради „политико-икономически причини“, в предприятието започна съкращение на персонала.