Украйна: фонетична провокация

Паметник на грузинския актьор Рамаз Чхиквадзе. Тбилиси, Грузия, 2013 г.

Настроението на словашките медии е по-малко мирно, те са склонни да хвърлят цялата вина за случилото се на Русия, обвинявайки я едва ли не в експанзия. Ситуацията коментира словашкият политик, публицист, бивш депутат на Словашкия Национален съвет и на ПАСЕ Сергей Хелемендик:

– Москва заявява за нелегитимност на правителството в Киев и с това трудно можем да не се съгласим. Това правителство се създаваше от някакво народно гласуване на Майдан, където със силата на виковете определяха кои ще бъдат министри, които след това ще бъдат утвърдени с помощта на силов натиск на законно избраните депутати.

Но най-главното е това, че правителството дойде на власт в същност в резултат на въоръжен преврат. Признавайки го, Западът извърши историческа постъпка. И възниква въпросът: а защо тогава да е нелегитимно правителството в Крим? Та нали там също има свободно изразяване на народната воля, както в Киев. Само че в Крим не се пролива кръв.

Правилно ли трябва да ви разбираме, че вие признавате за нелегитимна властта в Киев и смятате, че в този случай Русия трябва да защити руското население на Украйна?

-За сега Русия не е нарушиланикакви международни закони. В Крим се намира неголяма групировка руски войски на основата на Договора, който никой не е отменял. Разговорите за окупация на Украйна е фонетична провокация в чист вид. Известно е, че значителна част на украинските въоръжени сили премина на страната на новото кримско правителство. Аналогична е ситуацията и в южно-източните части на страната. Въпреки това, сега тезата за присъединяване активно се спекулира в чешките и словашките медии.

Явно вашата гледна точка не е много популярна в Словакия, тя по-скоро и близка до позицията на Москва. Не играе ли роля роднинския фактор, вие нали сте етнически руснак?

-Това няма нищо общо. Действително, важно е, че след две седмици в Словакия ще се състоят президентски избори. И политическите сили, ориентирани към САЩ и Европа, разиграват картата на украинската криза, опитвайки се да спечелят точки на избирателите. Но това са напразни усилия! Днес словаците масово са на страната на Русия. Ние виждаме това по дебатите на нашия интернет-портал. Хиляди хора заявяват, че Русия трябва да защити своите сънародници.

И второто нещо, което изключително силно вълнува словаците – възможното разпадане на Украйна. Закарпатието има с нас обща граница. Никой не иска възникването на негово място на някакво образование, подобно на Косово. Такъв изход на украинския катаклизъм плаши словашките политици от всякакви течения и партии, а и словашкото общество като цяло.