Украйна се стреми да блокира достъпа до информация от Русия

В стремежа си да блокират достъпа на украинските граждани до информация от Русия, властите в Украйна разчитат на помощта на САЩ. Това заяви в сряда по време на състоялата се кръгла маса на тема „Информационната сигурност в интернет” съветникът на украинския вътрешен министър Антон Геращенко.

„Ние имаме позитивни отношения със САЩ и те могат да ни  помогнат”, заяви той, визирайки достъпа до руска телевизия в интернет. При това Геращенко призна, че блокирането на достъпа до информацията от Русия „стои на кръстопътя на проблема за свободата на словото”.

Експертът в сферата на комуникациите Александр Олшански от своя страна обърна внимание на Герашенко на това, че стремейки се да ограничи достъпа на украинците до информация от Русия в интернет, Украйна започва „да пропилява средствата си за цели, които е невъзможно да бъдат постигнати”.

„Идеята да бъде ограден украинския интернет сегмент е нереализируема, – подчерта той. – Украйна не може да притежава цифров суверенитет и това никога няма да се случи”.

На 24 октомври в офисите на киевските компании, свързани с излъчването на руски телевизии, бяха извършени проверки и обиски. Действията преминаха в рамките на разследването на „факти за финансиране на действия, извършени с цел промяна или сваляне на конституционния ред или превземане на държавната власт”.

На 9 септември съдът в Киев забрани излъчването на 15 руски канала в ефирната и кабелна мрежа на страната.