Украйна се отказа от извънблоковия си статут

Украинският парламент одобри закона за отказ от извънблоковия статут на страната, предаде РИА Новости.

За законопроекта, който беше внесен от украинския президент Петро Порошенко, гласуваха 303 депутати при необходимия минимум от 226 гласа.

Украинският президент по-рано заяви, че извънблоковият статут на Украйна не може да гарантира сигурността на страната и затова трябва да се откажат от него. При това държавният глава отбеляза, че решението за присъединяване към Алианса трябва да бъде прието от украинския народ на референдум.

Припомняме, че извънблоковият статут на Украйна е включен в закона за основите на външната политика и е сред приоритетите на националните интереси на страната.

Предполага се, че законът ще встъпи в сила ден след като бъде публикуван в официалната преса.

Целта на приетия документ е създаването на допълнителен механизъм за осигуряване на суверенитета, териториалната цялостност и независимост на Украйна.

„Извънблоковият статут на страната, част от Закона на Украйна „За основите на вътрешната и външната политика”, се оказа неефективен в контекста на осигуряването на безопасността на държавата от външна агресия и натиск. Продължителното пребиваване на Украйна в „сивата” буферна зона между мощните системи за колективна отбрана е допълнително предизвикателство за Украйна”, е отбелязано в пояснението към закона.