Украйна се кани да забрани излъчването на LifeNews

Украинският Национален съвет за телевизионни медии, планира чрез съд да прекрати и забрани излъчването на територията на страната не само руския телевизионен канал LifeNews, но и ТВЦ, Rеn-TV и Russia Today.

Според главата на Нацсъвета Владимир Манжосов, LifeNews и Ren-TV не са адаптирани към украинското законодателство, затова излъчването им чрез кабелни оператори в Украйна е абсолютно незаконно, предаде LifeNews. По думите му, в рамките на мероприятията за обезпечаване на информационна сигурност на Украйна, се провежда проучване на програмата на телевизията LifeNews, а причина за това са многото „жалби” от украински зрители.

В Окръжния административен съд в Киев продължава да се разглежда делото за забрана на излъчване в Украйна на 4 руски тв канала: „Первый канал. Всемирная сеть“, „РТР-Планета“, „Россия-24“, „НТВ-Мир“. Тяхното излъчване бе прекратено на 25 март 2014 г.

Съветът за националната сигурност и отбраната на Украйна смята дейността на тези канали за не съответстващи на украинското законодателство. Според Съвета, в ефира на тези канали са звучали призиви за разпалване на междунационална вражда и сепаратизъм.