Украйна се готви за война: Как британските медии се опитват отново да разпалят Донбас

„Избухналата борба: Как Украйна готви войските си за война“ – с това заглавие водещият британски вестник The Times на 11 ноември публикува статия за сблъсъците в Донбас, предаде телевизия „Звезда“.

Материалът в английското издание е посветен на усилилите се през последните дни сблъсъци в югоизточната част на Украйна. Авторът Джек Лош предава от първо лице събитията в селището Пески, намиращо се до Донецк, където в понеделник имаше ожесточени сблъсъци между опълчението и украинската армия. Журналистът се намира на страната на украинските военни.

„След седмица относително спокойствие, Въоръжените сили на Украйна отново се готвят за война, за да отблъснат атаките на бунтовниците“, пише The Times.

„Войските са концентрирани северно от Донецк, в селището Пески – някога населено място, а сега превърнато в руини. Огънят там започнал в понеделник и е продължил няколко часа. Първите обстрели започнали от забранените от Минските споразумения миномети. Двете страни започнали битка с тежки оръдия, бронирана техника и гранатомети. Сраженията продължили цяла нощ“, живописно предава изданието картината на боя.

The Times припомня на читателите си, че през септември в Донбас е установено крехко примирие, но през последните дни артилерийските обстрели и ракетните удари стават все по-интензивни. Много украински войници са разочаровани от примирието и искат войната да продължи, признава изданието.

„Ние не просто сме разочаровани, ние сме много ядосани. Трябва да стреляме, когато поискаме. Дипломатическо разрешаване на конфликта не съществува“,  цитира британският вестник думите на Док, заместник-командир на взвод на ВСУ.

„Почти всеки ден украинските сили ни провокират“, цитира изданието и думите на лидера на ДНР Александър Захарченко, опитвайки се да бъде обективно.

Симпатиите на западния журналист очевидно са на страната на официален Киев. Провокациите от страна на украинските сили в материала се поднасят като „ответни действия“. Като цяло, общата тоналност на статията подготвя читателя за неминуем втори кръг на войната в Донбас.

Появата на подобен материал на страниците на едно от водещите западни издания в момента явно не е случайна – та нали е напълно ясно, в чии ръце се намира днес политиката на официален Киев.