Украйна прекратява изцяло въздушните връзки с Русия от 25 октомври

Държавната авиационна служба на Украйна прие решение за пълно прекратяване на въздушните връзки между Украйна и Русия от 25 октомври 2015 година, съобщиха от пресслужбата на Министерството на инфраструктурата на Украйна, предаде „Взгляд“, цитиран от „Руски дневник“.

„Във връзка с непредоставен отговор от страна на руската Федерална агенция за въздушен транспорт с обяснение за причините за ограничаването на полетите на украинските авиокомпании, Държавната авиационна служба на Украйна взе решение за пълното прекратяване на въздушните връзки между Украйна и Русия от 25 октомври 2015 година“, се казва в съобщение на сайта на ведомството.

„Тази мярка ще се прилага за всички руски авиокомпании и ще действа до вдигането на забраните, наложени от авиационните власти на РФ по отношение на украинските авиокомпании. След вдигането на забраната от страна на Русия, руските авиокомпании, които не са попаднали в санкционния списък, ще могат да осъществяват полети в Украйна“, се казва в съобщението.

Съобщава се, че Държавната авиационна служба на Украйна е уведомила за своето решение „Росавиация“ на 9 октомври.

На 2 октомври говорителят на Путин Дмитрий Песков съобщи, че президентът на Украйна Петро Порошенко на срещата на „Нормандската четворка“ в Париж е изразил готовност за обсъждане с Москва на кризисната ситуация в сферата на въздушните връзки.

В понеделник властите на Украйна уведомиха авиокомпаниите от Русия за въведените срещу тях санкции – по-рано бе съобщено, че Киев частично или напълно е затворил въздушното си пространство за полети и превозване на товари за 25 руски авиокомпании. Кремъл нарече решението на Киев да прекрати въздушните връзки с Русия „акт на безумие“.

От своя страна Федералната агенция за въздушен транспорт изпрати на авиокомпании от Украйна уведомление за забрана на полети в Русия от 25 октомври.

Министерството на транспорта на Русия предложи на руснаците, които желаят да отидат в Украйна, да летят до Киев през Беларус, Молдова или Турция.

Бившият премиер на Украйна Николай Азаров нарече самоубийствено решението на украинските власти да наложат санкции срещу авиокомпании от Русия, той смята това за поредна крачка към прекъсването на отношенията между страните.