Украйна предрича, че Русия ще окупира и Канада и Арктика

Руската армия ще нахлуе в Канада и Япония, „ако светът не прояви решителност“. Това изявление направи в сряда (7 декември) украинският външен министър Арсен Аваков, цитиран от Рамблер.

„За съжаление ще стигнат и до Канада: през Арктика, през леда, заради конфликта на шелфа. И в Япония ще отидат заради конфликта за Курилските острови – те ще са навсякъде, защото им позволяваме“, заяви Аваков по време на официална визита в Канада. Той допълни, че смята Украйна за „последната отбранителна линия на Европа“.

„Ако Путин дойде при нас, той ще стигне и във Финландия, Литва, Полша, България, на Балканите“, допълни министърът.

По-рано в сряда началникът на Генералния щаб на Украйна Виктор Муженко заяви, че в случай на „външна агресия“ за 10 дни бойни действия общите загуби на украинските въоръжени сили могат да достигнат 10-12 000 души, съобщи „Взгляд„.

В края на ноември Муженко каза, че украинските войски могат да се противопоставят на „широкомащабна агресия“ от страна на Русия. Преди това командирът на батальона „Азов“ Андрей Билецки каза, че ако Русия поиска, тя може да промени обстановката в Югоизточна Украйна за една секунда.

През юни председателят на Държавната дума Сергей Наришкин пък каза, че ако Русия наистина поведе бойни действия със страна, сравнима по потенциал с Украйна, конфликтът би продължил максимум четири дни.

Източник: Руски дневник