Украйна получи средства за изплащане на газовия дълг към Русия, но ги запази за себе си

Украйна не е платила дълга си за руския природен газ. Това съобщи в сряда официалният представител на „Газпром” Сергей Куприянов.

„Срокът за плащане за април изтече, плащания не са постъпили, просроченият дълг на Украйна за руски газ се увеличи до 3, 508 млрд. долара”, заяви Куприянов.

Срокът за плащане на доставения за Украйна за април руски природен газ изтича в сряда. Ако ситуацията не бъде овладяна, „Газпром” ще поиска от „Нефтогаз Украйна” предплата, както предупреди миналата седмица руският министър на енергетиката Александър Новак.

В хода на тристранните преговори между Русия, Украйна и представителите на Еврокомисията, състояли се миналата седмица, руският енергиен министър отбеляза, че Украйна ще започне да получава газ при авансово плащане от юни, а предплатата трябва да бъде внесена до края на май. Новак уточни също, че за плащането на газовия си дълг Украйна трябва използва част от средствата, получени от Международния валутен фонд.

В сряда Националната банка на Украйна съобщи за получаването на първия транш от двегодишната кредитна програма на МВФ, който надвишава 3 млрд. долара, като от тях, според постоянния представител на МВФ в Украйна Жером Ваше, са предвидени „достатъчно средства за погасяване на задълженията за газ”.

Председателят на украинската Народна банка Степан Кубив обаче на 5 май заяви, че повече от 1 млрд. долара от първия транш ще бъдат изразходвани за попълване на златните валутни резерви, а останалите средства ще бъдат заделени за стабилизацията на микроикономическата ситуация и финансовото състояние на Украйна.

От „Газпром” отказаха да коментират ситуацията до момента на изтичане на срока на плащане (тоест до 8 май). От „Нефтогаз” също не дават коментар, макар че бившият прессекретар и независим експерт в сферата на енергетиката Валентин Землянски отбеляза, че меморандумът предвижда Украйна да изплати дълга си към „Газпром” до март ($ 2,20 милиарда).

Професорът по икономика и политолог Николай Петров заяви, че ако Украйна плати $ 2,20 милиарда, то Русия няма да изисква авансово плащане.

Работата е там, че от въвеждане на авансово плащане е застрашена не само Украйна, но и цяла Европа.

Тук отново възниква въпросът за цената. След като в началото на април Русия отмени две отстъпки за Украйна, цената за 1000 куб. м нарасна от $ 268,5 до 485 щатски долара.

На преговорите във Варшава украинският енергиен министър Юрий Продан заяви, че Украйна не може да плати 485 щатски долара за 1000 куб. м. газ, и ако „Газпром” не се съгласи да върне старата цена, „Нефтогаз” ще започне арбитражен процес и в края на май страните ще се срещнат в арбитражния съд.

„Газпром” има готовност за разглеждане на възможността за отстъпки за Украйна при две условия: Киев да започне да изплаща газовия си дълг, и да не създава препятствия за завършване на проекта за газопровод  „Южен поток”.

„Южен поток” реално може да се превърне в обект на търг,- коментира генералният директор на Фонда за национална енергийна безопасност Константин Симонов,- Страните могат да се споразумеят за варианта „Южен поток“ в замяна на отстъпка в размер на $ 100. “

Според Симонов $385 за 1000 куб. м. газ е адекватна цена, отговаряща на пазарните условия в региона. „Очевидно, че връщане към цена от $268,5 е невъзможно, това бе цената персонално за Виктор Янукович, за да се откаже от евроинтеграцията,- коментира Симонов. – Ето че $385 е напълно реална цена”.

Впрочем, проблемът с изплащането на дълга остава. Въпреки че меморандумът предвижда задължителното изплащане, никъде не е указано от кой транш ще бъдат погасени задълженията. Така, Украйна наистина може да не започне да изплаща дълга си.

„Особено с наближаването на президентските избори, насрочени за 25 май, – напомни още Симонов. – От политическа гледна точка, за украинските власти е наистина по-изгодно да изразходва получените средства за бюджета и попълването на златните валутни резерви, отколкото да ги даде на Русия”.