Украйна плаши Унгария с война

Автор: д-р Радко Ханджиев

Киев се ядоса от настояването на Будапеща унгарците, живеещи в чужбина, да запазят националната си идентичност

Преди дни унгарската общност в западната част на Украйна, която наброява около 150 000 унгарци, се обърна към президента на Украйна с искане да не се нарушават правата им. Става въпрос за територия, която в Украйна наричат Задкарпатска Украйна, а в Унгария – Подкарпатие, и която в продължение на 1000 години е била част от историческите унгарски земи. През 1920 г. тази унгарска територия е отнета от родината-майка по силата на Версайския диктат. А през 1945 г. е била придадена към Украйна.

По повод на това искане, на 22 март унгарският заместник министър-председател Жолт Шемьен направи изявление в подкрепа на сънародниците си: „Оцеляването на нашите сънародници, живеещи в чужбина, зависи от това дали те ще могат да успеят да постигнат автономия“.

Според вицепремиера, Унгария е заинтересувана сънародниците й, живеещи в чужбина, да запазят националната си идентичност; а това зависи от възможността, унгарците да се възползват от правото си да бъдат добре представени в местното самоуправление, както и в законодателната власт.

Но автономия – това е най-страшната дума за властта в Украйна. Срещу тези, които искат и най-малката степен на автономия, режимът в Киев е готов да започне дори кървава война. Затова реакцията на Киев на изявлението на унгарския вицепремиер не е изненада. За какво иде реч?

Като се има предвид политиката на украинската власт от последните няколко години, насочена към тотална украинизация на националните малцинства, очевидно тревогата на унгарския вицепремиер отразява реалната ситуация и в огласяването й няма нищо нередно. Властта в Киев се стреми насилствено да насажда своите разбирания за култура, език и интерпретация на историческото минало и с крути мерки се опитва да потъпква всякаква проява на инакомислие и отстояване на националните традиции на малцинствата. Естествено, всякакви изявления срещу принудителната украинизация са разбираеми и оправдани за здравия разум, но не и за властта в Киев, която ги възприема на щик. Нещо повече, според информации на украински телевизионни канали, украинската армия заплашва да смаже в рамките на няколко дни унгарската армия.

„Унгарската армия наброява 29 000, докато украинската – 250 000. В близост до украинската граница дори няма разположени унгарски войски. Никакъв сепаратизъм не може да бъде реализиран без военната подкрепа на съседната държава. Тези 29 000 унгарци ние ще ги разбием за една седмица без никакви проблеми, ако се стигне дотам“, коментира украинският блогър Дмитрий Суворов в популярно телевизионно токшоу.

Очевидно, изявлението на блогъра не е случайно и представлява инспириран от властта пробен балон за евентуална унгарска реакция; но същевременно е и заплаха. За да подсили заплахата, Министерството на външните работи в Киев извика унгарския посланик и му отправи ултимативно искане Будапеща да изясни официалната унгарска позиция в светлината на изявленията на унгарския вицепремиер.

Украинските дипломати обаче вероятно са с къса памет: още в края на  януари т.г. унгарският министър на външните работи и на външноикономическите връзки Петер Сийярто ясно формулира официалната позиция на страната му по въпроса за нарушаване правата на унгарците, живеещи в Украйна.

„През ноември миналата година, министър-председателят на Украйна Владимир Гройсман беше на посещение в Будапеща и ние ясно му дадохме да разбере, че няма да толерираме никакви изменения – нито в закона за образованието, нито в закона за използването на езика – които биха влошили положението на малцинствата. Тогава чухме от него, че законът може да не бъде приет. И се надяваме да не бъде приет. Но ако каквито и да било изменения или поправки в закона влошат положението на малцинствата, в това число и на унгарското, разбира се, че ще повдигнем този въпрос на равнището на Евросъюза. Това не е вътрешно украински въпрос, а въпрос, чието значение рефлектира далеч отвъд границите на Украйна. Ние трябва да защитим малцинствата и да наложим прилагането на европейските норми, включително и по отношение на Украйна“, каза Сийярто.

Комичното в случая е, че властта в Украйна остава глуха за призиви, основани на здравия разум, но отново е готова да воюва, този път с Унгария и с всичките 27 страни членки на НАТО…

Източник: Bulgarian Press Pool-Budapest

Д-р Радко Ханджиев е научен работник и публицист, доктор по история. Председател е на правозащитната неправителствена организация Гражданско сдружение “Асоциация на данъкоплатците в България”.