Украйна отваря нов фронт в културната война срещу Русия

Книгите от Русия достигат до 60% от всички заглавия, продадени в Украйна.

Украински издатели реагираха гневно на правителствена забрава за внос на книги от Русия, твърдейки, че тя ще създаде черен пазар и ще навреди на местния бизнес. Забраната, приета от парламента на Украйна, е най-новият фронт в битката между Киев и Москва, започнала сред като Крим се присъедини към Русия през 2014 г. Книгите от Русия достигат до 60% от всички заглавия, продадени в Украйна и се очакваше продажбите  да надхвърлят 100 хиляди годишно, съобщава „Гардиън“.

Въпреки че забраната се обсъжда още от септември миналата година, нейното внезапно прилагане изненада книжари и издатели. В интервю за популярен сайт Александър Афонин от Украинската асоциация на издателите и книгоразпространителите предупреди, че тази стъпка ще доведе до недостиг на книги и руските заглавия ще започнат да се продават нелегално. Той прогнозира, че забраната ще продължи най-малко до 1 април.

Афонин добави, че украинските вносители сега ще трябва да прекратят или суспендират всичките си договорености с руски разпространители. Правителството не е предвидило никакви компенсации за загубите в бизнеса, а вероятността домашни заглавия да компенсират щетите е много малка, подчерта Афонин.

Иван Степурин от водещото издателство „Съмит букс“ добави, че понастоящем местните издатели не разполагат с достатъчно ресурси да заменят забранените книги от Русия. Според него, проблемът е във високата цена на превода – между $3000 до $5000 на заглавие.

Това е твърде скъпо за украинските издатели, като се има предвид, че от повечето заглавия се продават по 2000 бройки – каза той за сайта. – С превода и купуването на правата цените стават толкова високи, че забраната ще доведе до недостиг на книги в различни сектори на пазара. Особено в учебната литература и световната класика, където ролята на местните издатели винаги е бил много малка.“

Иван Богдан, изпълнителен директор на най-голямата онлайн книжарница в страната Yakaboo.ua, заяви, че търговците призовават по-скоро за ограничения във вноса, а не за пълно спиране – и предупреди, че забраната ще удари обсадената икономика на страната.

Днес ние имаме пълна забрана, а не добре премислени ограничения. Това означава, че държавният бюджет ще пострада от загуби поради липсата на данъчни постъпления от вноса на книги“, каза Богдан.

Ина Йехорова, първи секретар в посолството на Украйна във Великобритания, е потвърдила пред „Гардиън“, че забраната вече е в сила и че тя е замислена като „механизъм за ограничаване на достъпа да украинския пазар на печатни материали с чуждо антиукраинско съдържание“. Според нея законът не се отнася за книги и печатни материали, внесени за лично ползване, ако не надвишават 10 броя.

Забраната следва заповед от декември 2016-а, която ограничава достъпа на  книги от Русия. Тя продължава културната война между двете страни, която тече от 2014 г., заедно с военните действия в източната част на Украйна, пише ploshtadslaveikov.com