Украйна обяви Русия за държава агресор, иска ООН да я изключи

Украинският парламент прие декларация, в която Русия е определена като „държава агресор“, предаде Ройтерс. В документа се съдържа и обръщение към ООН, в което се настоява световната организация да започне процедура за изключването на Русия от световната организация.

„Юридическото признаване на една страна за държава агресор води последствия според резолюция на ООН от 1974 г. и споредУстава на ООН“, заяви преди гласуването на документа лидерът на Радикалната партия Олех Ляшко, който е част от управляващата коалиция.

Украинската Рада призовава също така международната общност да обяви самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики в Източна Украйна за терористични организации. Украинските депутати се обръщат към парламентите от цял свят да предоставят военно-техническа помощ на Украйна и да наложат по-строги санкции срещу Русия.

Парламентът освен това реши „да се препоръча на президента в съответствие с конституцията и закона „За отбрана на Украйна“ да внесе в Радата предложение за обявяване на състояние на война и за въвеждане на военно положение на територията на страната до прекратяване на въоръжената агресия на Руската федерация срещуУкрайна“./БТА