Украйна не е съгласна само на отстъпка, настоява и за преразглеждане на договора

Украйна настоява на промяна на договора с Руската федерация за цената на внасяния природен газ, заяви днес на заседание на украинското правителство назначеният от Върховната рада премиер на Украйна Арсений Яценюк, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Русия ни предложи отстъпка в размер на $100 за 1000 куб. м. газ, но ние много добре знаем тези капани. Нужни са ни промени в договора”, отбеляза Яценюк.

„Руската федерация отново удължи срока, което означава отлагане и в отмяната на доставките. Русия ни предложи понижение на цената на газа. Но нашата позиция винаги е била и продължава да бъде, че трябва да бъде променен договора, а не да се съгласим с решение, прието от правителството на РФ за понижаване на цената”, заяви украинският премиер, като подчерта, че руското правителство може по-късно отново да реши да повиши цената.

„Оставаме на предишната си позиция: пренаписваме договора и установяваме пазарна цена. Ние заплатихме именно на тази цена – $286. Готови сме да изплатим целия си дълг на такава стойност, другите предложения се неприемливи”, подчерта премиерът на Украйна.

„Аз още веднъж призовавам Русия да подпише договора, за да не се стига до съд”, добави той.

Нова отсрочка

Русия отложи за 16 юни въвеждането на системата за предплащане на газовите доставки за Украйна, съобщи тази шефът на „Газпром“ Алексей Милер след среща с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

По думите му след снощните консултации с Европейската комисия (ЕК) руската страна е решила да направи стъпка с цел продължаване на конструктивните разговори.

Първоначално се предвиждаше режимът за предплащане на газовите доставки да влезе в сила от днес.

За днес от 9,30 ч. централноевропейско време е предвидено подновяване на тристранните преговори между Русия, Украйна и ЕС. Те ще бъдат предшествани от двустранни консултации на ЕК с Русия и с Украйна.

Преговорите в Брюксел с посредничеството на ЕС трябваше да започнат снощи. Комисията обясни отлагането им с късното пристигане на руската делегация.

По думите на Йотингер в най-добрия случай споразумение може да бъде постигнато в близките дни. Той уточни, че преговарящите страни имат нужда от повече време и добави, че цената на природния газ е една от проблемните теми.

Междувременно Литва наложи на „Газпром“ глоба от 35,7 млн. евро за нарушаване на правилата за конкуренцията. Решението бе взето в момент, когато ЕК е на път да приключи официално разследване срещу „Газпром“ по подозрения, че създава пречки за конкуренцията и манипулира цените в много страни от Централна и Източна Европа.

Литовската служба за защита на конкуренцията наложи глобата, след като „Газпром“ блокирал незаконно възможността държавната електрокомпания „Лиетувос Енержиос Гамиба“ да сключи суапово споразумение с друг доставчик, предлагащ газ на по-ниски цени, за периода 2013-2015 г.