Украйна изпадна в шок от предложението на немски журналист Крим да бъде признат за руски

Украинският посланик в Германия Андрей Мелник е крайно възмутен от публикацията в немското издание Die Zeit, в която журналистът съветва германските власти да признаят Крим за руска територия, пише РИА Новости.

На 21 юни немското издание публикува статия, в която бившият главен редактор Тео Зомер пише, че е съгласен с външния министър на страната Франк-Валтер Щайнмайер за това, че НАТО „дрънка с оръжие“ в близост до руските граници и призовава да се помисли върху признаването на Крим за част от Русия.

Немският журналист подчертава, че нито ЕС, нито Германия до момента са предложили „смела“ дипломатическа инициатива, способна да помогне за подобряването на отношенията с руската страна. Той добавя, че Западът има „коз“: той може да признае Крим за руски, ако Москва „предложи достатъчно неща в замяна“.

„Нито един кремълски политик няма да даде Крим, дори и ако Западът удължи санкциите с още 50 години“, отбелязва анализаторът.

На свой ред украинският посланик в Германия Андрей Мелник подложи на критика призивите на журналиста, като го обвини в опит да намери в историята „повод за промяна на границите“ и добави, че полуостровът е бил присъединен към РФ „по силов път“.

„Ужасяващо е, какви тъмни сили са подбудили неотдавнашното изказване на външния министър Франк-Валтер Щайнмайер… Това е нарушение на международното право (присъединяването на Крим към Русия) и то е способно да разруши целия следвоенен ред в Европа“, отвърна Мелник на думите на немския журналист.