Украйна забрани влизането на руски камиони на територията на страната

Украинското правителство прие решение за прекратяване на движението на руски товарни камиони на територията на страната, съобщиха от пресслужбата на правителството, предаде ТАСС.

„Украйна временно преустановява транзитния превоз на товарни автомобили, регистрирани в Русия, на територията на страната. Съответното протоколно решение бе прието на заседание на правителството в понеделник, 15 февруари“, се казва в съобщението.

Какво се случи на украинската граница

Влизането в Украйна (от страна на Беларус) на камиони с руски номера, както и с номера на други страни, превозващи руски стоки, в района на пропускателния пункт Мокрани- Доманово бе затворено от радикално настроена група от украински граждани на 12 февруари.

Ден по-рано в Закарпатска област група от граждани, сред които и бивши участници в силовата операция в Донбас, започна аналогична акция по блокиране на транзита за руски камиони.

Преустановяване на движението на украински камиони в РФ

На 14 февруари Русия преустанови движението на украински товарни камиони на територията на страната в отговор на блокирането на достъпа до границата с Беларус на руските камиони, съобщиха от руското министерство на транспорта.

Към 9 ч. сутринта на територията на Руската федерация са били задържани 152 камиона, принадлежащи на украински превозвачи, съобщиха от Ространснадзор.