Украйна е заплашена от глоби заради спора с Русия за „Евровизия“

Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), чийто е конкурсът „Евровизия“ обяви, че Украйна е изправена пред значителни глоби заради проблеми с организацията на тазгодишния конкурс, предаде „Ройтерс“. Съюзът е недоволен от големите закъснения в организацията на събитието в Киев през май, както и от липсата на сътрудничество около казуса с недопуснатата до участие руска участничка, пише Дневник.

„В резултат на това вниманието бе отвлечено от самото състезание, а репутацията на конкурса бе поставена в риск“, гласи изявление на EBU. Затова ръководството на конкурса препоръча каналът UA:PBC (украинската обществена телевизия) да заплати значителна глоба, съгласно правилата на състезанието“. В съобщението не се споменава конкретна цифра.

Украйна не допусна до участие руската представителка Елена Самойлова заради нейно участие в Крим след анексирането му от руската страна. Тогава Съюзът за радио и телевизия съобщи, че страната има право да не допуска участници, нарушили законите й, но се опита да преговаря с двете страни. Русия отказа възможността да се яви дистанционно и също обвини съседката си в уронване на реномето на „Евровизия“.

Киев спечели домакинството миналата година, след като украинската представителка Джамала спечели конкурса с песен за депортирането на кримските татари от Сталин през 50-те години на миналия век. EBU допусна това участие, приемайки, че песента няма политическа нотка, което е забранено в конкурса, но Русия я видя като провокация.