Украйна е готова да плати за руския газ, когато Русия потвърди новата цена

Украйна е готова да плати дълга си към Русия, но след потвърждаване на цената за бъдещите доставки от 268,5 долара за хиляда куб. метра. Това заяви във вторник министърът на финансите на Украйна Александър Шлапак, предаде РИА Новости.

Преговорите между Русия и Украйна за доставките на руски газ на Киев „напредват“, заяви в понеделник вечер еврокомисарят Йотингер, според когото има добри шансове двете страни да стигнат до споразумение до 1 юни.

Двете столици имат срок до сряда вечерта да приемат условията на компромис, който предвижда украинската компания „Нафтогаз“ да преведе в четвъртък на „Газпром“ 2 милиарда долара, допълни Йотингер на пресконференция.

Днес в Берлин се състоя втори кръг от преговорите между представители на Русия, Украйна и Еврокомисията по газовия въпрос.

От руска страна участваха министърът на енергетиката Александър Новак, от украинска – министърът на енергетиката и въгледобивната промишленост Юрий Продан.

„Стигнахме до съгласие, че след превода на тази сума в четвъртък, с което ще бъде даден ясен сигнал за ликвидността на Украйна, в петък може да продължат преговорите по въпроса за цената на газа, доставен през април и май, както и за бъдещите доставки“, каза еврокомисарят, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Сега двете страни трябва да съгласуват резултатите от преговорите със своите премиери и президенти, допълни Йотингер.