„Украйна в пламъци“-филм на Оливър Стоун

Руският тв канал РЕН ТВ излъчи документалната лента „Украйна в пламъци“, чийто продуцент е режисьорът Оливър Стоун. Филмът разказва историята на бившата съветска република от 1941 до 2014 година. Режисьор е живеещият и работещ в САЩ украински режисьор Игор Лопатенюк. На кинофестивала в Таормина, Сицилия, лентата получи награда за най-добър документален филм.

https://www.youtube.com/watch?v=QD8XGB1n0QQ

Игор Лопатенюк е бил свидетел на много от случилите се в родината му събития, а Оливър Стоун е участвал активно в снимките, вземайки интервюта от бившия президент Виктор Янукович и президента на Русия Владимир Путин.  Основният акцент в „Украйна в пламъци“ пада върху националистичните движения, участниците в които по време на Втората световна война заедно с нацистите са участвали в масовите убийства на евреи и поляци. Не се пропуска и фактът, че по време на Студената война те са поддържани от ЦРУ, а през последните години се оказаха в центъра на влияние върху мирните демонстрации в страната. Авторите са отделили специално внимание и на хрониката на украинския национализъм от Степан Бандера до Дмитрий Ярош.

В ексклузивно интервю пред Оливър Стоун руският президент Владимир Путин отговаря на поставени от него остри и критични въпроси, като такива за уязвимостта на Украйна след разпада на Съветския съюз и за военната намеса в цветните революции. Той не е пропуснал да разговаря с руския президент и за военната база в Крим, назначаването на Саакашвили за губернатор на Одеска област и по други наболели проблеми.

А Виктор Янукович разказва пред Стоун за своето напускане на Украйна. Пред камерата на екипа на „Украйна в пламъци“ бившият министър на вътрешните работи Виталий Захарченко споделя за преломната нощ на 30 ноември и разпорежданията да бъде използвана сила срещу протестиращите на Майдана и за началото на протестите в Украйна. Сред темите, които са засегнати в документалната лента, са работата на журналистите в страната и референдумът в Крим.

Режисьорът Игор Лопатенюк стана известен с това, че работи по оцветяването на култови съветски черно-бели филми, сред които са „Веселите момчета“, „Волга, Волга“, „На бой отиват само старци“ и много други.