Украинците чакат да ги освободят от киевските власти

Кореспондентът на „Вести“ Юлиана Скибицка посети Донбас, в районите, контролирани от украинските силови подразделения. Според думите на Юлиана Скибицка, един от жителите на гр. Краматорск веднага я предупредил, че ще е по-добре тя да не споменава за това, че е от Киев.

„В Попасная* 90% от населението чакат да дойдат опълченците и да ги спасят от властите на „Киевската хунта“, – пише украинската журналистка. Населението на Западна Украйна не разбира какво се случва в Донбас, затова вярва на всичко каквото му представя правителството. В действителност няма никакво „единство“ между „освобождаващите“ на Донбас силови структури и местните жители, пояснява авторът на статята.
„Когато спрях до КПП на украинските военни, въпросът ми беше: как те живеят с местните бойци от Попа́сная, те ми отговориха: „Никак. Ние не ги признаваме, и те не признават нас.“ „Попа́сная, въпреки факта, че там не се води война, така и не стана украинска“- каза Юлиана Скибицка.

Виждайки реалната картина на това, което се случва в Донбас, кореспондентът на „Вести“ твърди, че местните хора не се нуждаят от защита от украинските силови служби, а по-скоро от самите силови служби. „Това може би е главния парадокс на Донбас – хората не искат Украйна да ги защитава. Нека да не са всички. Но повечето. И това е горчивата истина, която трябва да се признае, а не да гълтаме сладки хапчета под формата на демонстрационни шествия с украински бродерии на Донбас“- коментира ситуацията украинската журналистка.

* Попа́сная (укр. Попасна) – районен град в Луганска област, Украйна. Административен център на Попаснянския район. Важен железопътен възел. (б.п.)