Украинците разочаровани от начина, по който Киев провежда евроинтеграцията

В петък в украинската столица Киев ще пристигне председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. По думите на държавния глава Петро Порошенко, визитата му е посветена на първата годишнина от подписването на споразумението за асоциация между Украйна и Европейския съюз. Шулц ще изнесе реч пред украинските депутати, и както се планира, ще бъде сключен договор за сътрудничество между ЕП и Върховната рада. Въпреки това гражданите на Украйна поставят под съмнение продуктивността на правителството в Киев по отношение на европейската интеграция, пише „Независимая газета“.

Голяма част от гражданите са недоволни от темповете, с които политиците провеждат реформите, за които Брюксел настоява. „Украинците отчитат фактора война, поради което не протестират. Но ако ситуацията се успокои, а не се проведат системни реформи, може да стане въпрос дори и за смяна на властта“, смята бившият външен министър на Украйна Владимир Огризко.

„Без политическата воля на украинската власт, без нашите усилия за реформиране на страната, никакъв външен фактор няма да изиграе решаваща роля“, убеден е Огризко.

От друга страна украинците критикуват Брюксел за липсата на механизъм за контрол на изразходваните средства, отпуснати от ЕС за провеждането на реформи, а също и за компромисната позиция, която европейските политици заемат по отношение на Донбас.