Украинците масово изсичат горите за дърва през зимата

Украинците масово изсичат гори за дърва за отопление. Изсичат се дори горите в забранената зона около АЕЦ „Чернобил“, пише „Вести“.

Заради поскъпването на газа украинците започнаха да отопляват домовете си с дърва. Сега около градовете се изсичат дървета. Според природозащитници, ако това продължи, страната ще бъде застрашена от екологична катастрофа. Първият предупредителен сигнал са пожарите в торфищата, пише изданието.

Цената на камион дърва в Украйна е между 700 и 4500 гривни (30,58 – 196,58 долара) според вида на дървесината.

„Не е тайна, че се карат дърва от чернобилската зона. Незаконно се сече и в защитени зони и в последно време са унищожени 1,360 милиона кубични метра. Имам данни за отсечени 300-годишни дъбове дори в парка „Олександрия“ в Била церква“, отбелязва екологът Володимир Борейко.

Дендропарк „Олександрия“ се намира в град Била церква, Киевска област и е основан в края на 18 век. Той е сред най-големите в Източна Европа и е паметник на градинското и парково изкуство.

Изсичането на гори става с мълчаливото одобрение на властите, посочва ТАСС.

„Може да се каже, че правителството е разрешило изсичането на дървета – на практика вече над една година никой не инспектира и не проверява горите“, допълва Борейко.

Според еколози пожарите в торфищата, които не могат да бъдат загасени вече половин година, са сред последиците от изсичането на гори.

По-рано дърветата задържаха влагата в почвата, сега ги няма, торфищата изсъхват и започват горят“, казва Борейко.