Украински политик: Скъсването на търговските връзки с Русия е стратегическа загуба за нас

През януари-февруари 2015 г. експортът на Украйна за Русия е намалял с 62,3%

Украйна понася огромни икономически загуби, ориентирайки се към създаване на зона за свободна търговия с ЕС и прекъсвайки връзките с Русия, отбелязва лидерът на движението „Украински избор” Виктор Медведчук в едноименния сайт „Украинский выбор“.

„Разривът на търговско-икономическото сътрудничество с РФ стана стратегическа загуба за Украйна”,  е категоричен политикът.

Украинските фермери, които преди година експортираха лъвската част от своята продукция в Русия, са разбити. През януари-февруари 2015 г. експортът на Украйна за Русия е намалял с 62,3%, отбелязва Медведчук.

Високотехнологичното производство на Украйна преживява упадък и да се възстанови неговият предишен потенциал няма да се удаде без руски поръчки, пише политикът.

Според Медведчук „Украйна се превръща в суровинен придатък на Запада, експортирайки желязна руда и метален прокат, царевица и рапица. А „мечтата за велика украинска аграрна революция върху необятните европейски простори” се разсея като дим. „Киев не може да увеличи доставките в ЕС даже в условията на автономни преференции за украинския експорт”.

Създаването на зона за свободна търговия с ЕС ще стане „ярка илюстрация на предаването на националните интереси от днешната псевдореформаторска власт” – обобщава украинският политолог./БЛИЦ