Украински доктори отказват да лекуват деца от Донбас

Лекари от Харков отказват да оперират деца от Луганск и заявяват, че не знаят такава държава, като Луганска народна република, предаде РИА Новости.

Това не първият случай на отказ от лекари в Украйна да лекуват жители на ЛНР. Преди дни в Харков на родителите на две деца – Даниил на 2,5 години и Мария на 10 години е било отказано да им бъде направена сложна операция в Института по патология на гръбначния стълб и ставите в Академията на медицинските науки на Украйна.

Същевременно, преди дни от ЛНР към Русия тръгна поток от мирни граждани, които са били тежко ранени преди примирието. Много от тях така и не са получили пълноценна медицинска помощ, поради липса на медикаменти и специално оборудване в болниците на републиката. Надеждата както на пациентите, така и на луганските доктори е на руските лекари. Всяка седмица кола на «Бърза помощ» превозва в Русия до 10 пациента.

Основно в Русия пристигат онези пациенти, които имат нужда от повторна операция или курс за рехабилитация. Руските граничари се отнасят с разбиране към пострадалите от ЛНР, поради което проверката на документите на границата отнема не повече от 5 минути.