Украински депутат: Убиецът на руския посланик е герой

„Когато човек с цената на собствения си живот е готов да стигне до крайности заради идеите си, то може да се каже с увереност че този човек е герой“, написа Парасюк в социалните мрежи, като добави и снимка на атентатора.

Постът му предизвика истинска буря в интернет. „Да убиеш невъоръжен посланик не е подвиг, а тероризъм“, се споменава в един от постовете под неговото изявление.

Могат ли да се нарекат хора тези, които наричат „герой“ убиеца на руския посланик в Турция Андрей Карлов? За коментар по този въпрос журналистите се обърнаха към говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, съобщава „Российская газета“ във вторник (20 декември). А ето и нейният отговор, публикуван на страницата й във Facebook:

„Помолиха ме да коментирам изявления на официални лица, обществени личности, които подеха в някои страни информационна кампания в подкрепа на убиеца на руския посланик. Отказвам да коментирам подобно нещо. Бесноватите не са моя епархия“, написа Захарова. „Ние получихме хиляди писма, телеграми, телефонни обаждания от граждани, журналисти, държавни ръководители с думи на съчувствие, подкрепа и жестоко осъждане на терористичния акт. Благодарим за това, че споделяте нашата болка“, подчерта говорителят на руското МВнР.

 

Президентът на Украйна Петро Порошенко от своя страна подмина с пълно мълчание новината за трагичното убийство. Затова пък бе доста по-словоохотлив по повод терористичния атентат в Берлин (където камион се вряза в коледен пазар, вследствие на което загинаха 12 души). „Потресен съм от новината за дръзкото нападение на коледен пазар в самия център на Берлин… Украинците се молят за невинните жертви на трагедията и осъждат този дяволски акт на насилие, за който не може да има никакви оправдания“, написа украинският президент в Twitter.