Украински военни превзеха два блокпоста в Славянск

Пресслужбата на украинската Национална гвардия съобщи, че силите на украинското МВР и антитерористичния център са превзели два блокпоста на град Славянск – единият в района на село Черкаское и втория – в района на град Славянск.
„Служителите на спецподразделението на украинското МВР и антитерористичния център са превзели два блокпоста в района на Славянск Донецка област”, гласи съобщението.

В момента опълченците от народното опълчение на Донбас се предислоцират и подсилват барикадите на входовете към града. По данни на представители от самоотбраната на града, сутринта на 30 април украински военни с осем БТРа се насочили към Славянск и заели пропусквателния пункт (блокпост), който се намира в близост до комбикормовския завод. След като разбрали за наличието на тежка бойна техника у украинските военни, опълченците взели решение да напуснат блокпоста, подпалвайки барикадите, с цел възпрепятстване на настъплението, след което опълченците се предислоцирали в града. Войниците на украинската Национална гвардия заели нова позиция и се разпръснали в периферията на Славянск. Пострадали няма.

Кореспондент на телевизия Lifenews съобщи от мястото на събитията, че опълченците са в пълна готовност да използват оръжие, в случай, че се появи опасност за живота за жителите на града.

Напомняме, че това е втори опит от страна на Националната гвардия да пробие блокадата на опълченците, като първия път на 24 април опълченците дали отпор, след което градът буквално е бил блокиран от украинските военни.