Украински военни бомбардират Донецк

Отломките от бомби в Донецк са десетки. И това не е всичко – има шест огромни кратера с дълбочина повече от човешки ръст. Дървета и стъкла са изпочупени, вратите на домовете са разбити… Това е резултатът от амиоударите в Донецк. Украинският самолет Су-25 хвърли две бомби в Петровски район в Донецк, където се намира мината, съобщава ИТАР-ТАСС.

Сергей, опълченец:

-Над нас прелетя самолет и нанесе авиоудар. Украинските медии казват, че това е бил взрив от метан в мината, но това не е истина. Това бе авиоудар.

Според опълченци, военните са целяли да атакуват батальона от войници на ДНР от Славянск, който е разположен в близост. Според различни източници, там се намират от 300 до 400 души, а в непосредствена близост до тях са частните домове. За щастие, жертви от авиоударите няма.

Сергей, опълченец:

-Местните жители бяха евакуирани и извозени с автобуси. Хората се спасяваха сами. Стъклата на къщите бяха разбити. Доста гаражи бяха повредени, а някои къщи останаха без покриви. Сега районът е отцепен и се провеждат експертни разледвания. Ще поддържме отбраната и се надявам, че всичко ще приключи съвсем скоро.

Буквално броени часове преди атаката, кметът на Донецк Александър Лукянченко цитира пред журналисти обещанията на президента Петро Порошенко.

„Той заяви, че подобна тактика повече няма да бъде прилагана. Това, което се използва в Славянск, Луганск и Краматорск, за Донецк е недопустимо. Тук има много предприятия с непрекъснат режим на работа. Например, прекъсването на електроснабдяването на града заплашва с екологична катастрофа“, заяви Лукянчеко пред журналисти.