Украинският посланик в САЩ: 10 европейски страни доставят оръжие на Киев

Десет европейски страни доставят оръжие за Украйна, в това число и летално. Това заяви посланикът на Украйна в САЩ Валерий Чалий. Руската агенция ТАСС публикува откъси от интервюто на посланика пред „Зеркало недели“, предаде телевизия „Звезда“.

Посланикът съобщи, че Украйна получава оръжие, „в това число и летално, и никой не може да забрани на суверенна Украйна това. Друг е въпросът, че не е прието да се споделя кои страни я снабдяват, но това са поне десет държави само от Европа“.

Валерий Чалий също отбеляза, че идеята да се предостави оръжие на Украйна се подкрепя широко от различните политически кръгове в САЩ. Сега Киев получава от Вашингтон, в частност, средства за връзка, оборудване за нощно виждане, контрабатарейни радари, бронирани бойни машини и роботизирани системи, в това число такива за разминиране на райони.

Представителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кирби по-рано отбеляза, че администрацията на Барак Обама както досега разглежда възможността за доставка на оръжие за украинската армия. Но все още не е взето решение по въпроса.

През юни украинската армия получи втора партия бронетранспортьори Saxon от Великобритания. Всяка от бронираните машини е струвала на Киев около 51 хиляди паунда.