Украинският парламент прие поправки в конституцията за децентрализацията на фона на масови протести

Върховната рада на Украйна прие днес на първо четене промени в конституцията на страната в частта за децентрализацията, предаде ТАСС.

Промените, предложени от президента Петро Порошенко, са подкрепени от 265 депутата при минималните необходимо 226. Против са гласували 87 депутата.

Разглеждането на въпроса се е състояло на фона на блокираната сграда на парламента от протестиращи срещу промените на Основния закон.

Проектът на закона за внасяне на измененията в конституцията е представен от представителя на украинския президент Степан Кубив, макар по-рано да е било планирано това да стори самият държавен глава.

Според Кубив, в проекта на конституцията няма норма за предоставянето на особен статут на Донецката и Луганската области.

„В конституцията няма положение за това, че на Донецката и Луганската области ще бъде предоставен особен статут. Особеностите на осъществяването на самоуправлението на тези територии ще се регулира от отделен закон“, заяви той.

В същото време пред парламента на Украйна е избухнала експлозия, съобщи кореспондент на ТАСС от мястото на събитието. Близо 15 служители на реда са били ранени. Според информация на медиите, 5-7 от са били ранени тежко, а останалите – със средна степен на тежест.

Според свидетели, не е изключено в тълпата да е била хвърлена граната.

Сблъсъците пред сградата на украинския парламент не престават. Над 3 000 души от различни региони излязоха на протест пред парламента срещу приемането на промени в конституцията на страната.