Украинският министър на отбраната: 80 % от мобилизираните не искат да ходят на фронта

В рамките на мобилизацията в Украйна са били мобилизирани едва 20 % от необходимото количество военни. Това заяви украинският министър на отбраната Степан Полторак. Той предложи да бъде въведена забрана за напускане на страната за мъже на възраст от 18 до 60 години.

Според министъра около 80 % от призованите в армията не искат да отидат на фронта. Той обясни, че в момента много украинци се опитват да избегнат мобилизацията и масово напускат страната, предаде РИА Новости, позовавайки се на украински медии.

Според Полторак във връзка с тази закономерност ще бъде въведено ограничение за напускане на страната за мъже на възраст от 18 до 60 години. „Ето защо е необходима мобилизация и въвеждане на справки при преминаването на границата. Всички мъже, които получат повиквателна за армията, трябва да предоставят справка, с която да обяснят причината за заминаването си. Това трябва да правят всички, не само тези, които са получили повиквателна“, каза Полторак.

В Украйна в момента е в разгара четвърта поредна мобилизация. Очаква се да бъдат призовани в армията над 100 хил. души на възраст до 60 години. Жените също могат да бъдат мобилизирани. В момента те участват във военните действия на доброволчески начала.

Бягството от мобилизацията в Украйна придоби невиждани мащаби. Хората бягат в съседни страни, в това число и в Русия, която специално по този повод опрости процедурата и удължи времето за пребиваване в страната.

„Много хора вече избягват мобилизацията, идват при нас и да пребивават известно време. И правилно правят, защото тях просто ги тласкат тук, под куршумите, като пушечно месо“, каза руският президент Владимир Путин миналата седмица.

Според руския държавен глава украинската армия „всъщност вече не е армия, а чуждестранен легион, в дадения случай, чуждестранен натовски легион, който разбира се, не преследва целите на националните интереси на Украйна“.

„Там целите са съвсем други, и са свързани с постигането на геополитическите цели за сдържане на Русия, което изобщо не съвпада с националните интереси на украинския народ“, каза Путин.