Украинските вярващи с молебен „за вразумяване на депутатите” от Радата

 Молебен с участието на над 100 православни вярващи тече до сградата на украинския парламент – Върховната рада на Украйна, съобщава телевизионния канал „112 Украина”. Украинците са се събрали пред парламента с молба към депутатите да не приемат закони, според които под заплаха може да се окаже дейността на Украинската православна църква (Московски патриархат) в страната.

„Това не е митинг, не е политическа акция, това е молебен. Вярващите хора се опитват да се обърнат към народните депутати чрез молитва, за да не приемат антирелигиозни, антиграждански и антиконституционни закони, които днес Радата внесе за разглеждане”, заяви представителят на украинската църква епископ Климент.

Днес в украинския парламент ще бъдат разглеждани на първо четене два законопроекта „За статута на религиозните организации, чиито ръководни центрове се намират в Русия”, а също така и „За свободата на съвестта и религиозните организации”, които могат да доведат до забраната на територията на страната на украинската църква.

Източник: Блиц