Украинските военни в опити да излязат от обкръжението в Дебалцево

След приключването на преговорите в Минск и оповестяването на споразуменията за прекратяване на огъня в Донбас от 15 февруари, украинските военни ожесточили натиска в Дебалцево, в опити да пробият обкръжението и да излязат от него. Сраженията между украинските военни и опълченците се ожесточили в района на Логвиново, намиращ се на стратегическа отсечка от магистрала Дебалцево – Артьомовск, където на 10 февруари се затвори пръстенът на обкръжението, пише „Русская весна“.

На преговорите в Минск президентът на Украйна Петро Порошенко отрече, че украински военни се намират в обкръжение до Дебалцево. След такова изявление на Порошенко, правителствените сили са активизирали атаките на Логвиново вероятно за да оправдаят позицията на официалния Киев.

За да излязат от пръстена, украинските бойци провеждат едновременно две операции: вътре в обкръжението непосредствено в района на Дебалцево и отвън – от страна на град Светлодарск. Но, опълченците отбиват всички атаки на киевските военни.

По-рано Углегорск отново бе под обстрел на украинска артилерия. Стреля се както по военни, така и по граждански инфраструктурни обекти. В резултат на масивни обстрели е разрушен участък от пътя Горловка-Углегорск.

По думите на опълченците, в този квадрат територията се е обстрелвала от тежка артилерия, а по-точно от самоходна установка „Пион“ с калибър над 200 мм. В резултат на обстрела на пътя се образувала яма с радиус от 10 метра и дълбочина 5 м.

Киевските военни още през лятото на 2014 година са превърнали Дебалцево в плацдарм за настъпление срещу Новорусия. За времето на примирието есен-зима, украинската армия е издигнала няколко отбранителни линии, прехвърлила е огромно количество тежка и артилерийска техника, както и около 8 хиляди души личен състав.