Украинската Нацгвардия продължава да затяга пръстена около Донецк

Обстановката в Донецк продължава да остава напрегната. по съобщение на опълченците, бойците от украинската Национална гвардия възобновиха мащабен артилерийски обстрел на града, предаде RT.

В небето кръжат военни хеликоптери на украински ВВС. По сведения на опълченците, обстрелът се води от въздуха по жилищни квартали на града и предградия, има ранени и загинали сред мирното население. В съседните села не стихват ожесточени сражения между опълченците и украинските нацгвардейци.

Село Карловка се обстрелва от установки „Град“. Украинските бойци пробили отбраната на града и в момента разчитат на това, да получат пълен контрол над голям транспортен възел, но засега това не им се отдава. Въпреки това, Нацгвардията търпи поражение след поражение.

Забелязвайки поредния украински танк, бойците от опълченския батальон „Изток“ открили огън от едрокалибрена картечница, в резултат на което, танка е бил ликвидиран.

От Карловка не е останало почти нищо, селото буквално е изпепелено, навсякъде се виждат разрушени къщи и ями от взривени снаряди. Има жертви, но опълченците засега не могат да посочат точната цифра. Повечето жители са напуснали Карловка още с началото на настъплението.

С всеки изминал час, украинската армия затяга пръстена около столицата на Донбас – Донецк. На места между границата на града и фронтовата линия остават не повече от 20 километра. Украинските военни водят целеви обстрел на жилищни сгради, училища и болници.

По думите на опълченците, мините се взривяват буквално на метри от позициите им. Малко след полунощ, украинците разстреляли камион „Урал“, в резултат на което са загинали 30 опълченеца.

Въпреки обещанието на президента Порошенко, украинските въоръжени структури да не нанасят удари по Донецк от тежка артилерия, те вече са започнали да бомбардират някои райони на града. Град Мариинка до Донецк е обстрелван многократно, има десетки загинали, разрушени са частни домове и административни сгради.