Украинската армия осуетява евакуацията на мирното население в Дебалцево

Поредният рунд на войната в Донбас, провокирана изцяло от киевската хунта, доведе до възникване на нова вълна от бежанци, съобщава ТАСС.

Украинските сили използват , заимствани от задокеанските стратези тактики за сплашване и деморализация на населението, насочват цялата мощ на своята артилерия изключително срещу жилищни райони, унищожават цели квартали, мирни жители  и социално-битова инфраструктура.

В стремежа си да се спасят от масовия терор на украинската военщина, хиляди украински семейства изоставят своите жилища. Едни от тях търсят укритие в Русия, както беше през летните месеци на 2014 година, други заминават към  територии, контролирани от опълчението на ДНР. Никой от мирното население обаче не желае да заминава в райони, контролирани от киевските сили.

Днес най-безопасното място е Амвросиевский район, който прие вече около 400 души от Донецк, Макеевка, Дебалцево, Енакиево, Комсомолски и други  градове и села, разположени в зоната на военни действия. Потокът от бежанци се увеличава.  Всички тези хора се регистрират в комендатурата, която разполага с база данни на  фондови жилища като помага на бежанците да намерят подслон.

Значителна част от бежанците се настаняват при роднини и приятели. В Амвросиевка винаги е имало много добри и  радушни хора, готови да помогнат на страдащите от войната.
В „Мъртвият град“, както вече наричат Углегорск в момента патрулира народното опълчение на ДНР с цел да бъдат предотвратени мародерски набези. Благодарение на координираната работа на подразделенията на Новорусия, този град е под техен контрол. Углегорск е град със стратегическо значение в противопоставянето между хората от Донбас и проамериканският агресор в лицето на украинската армия. Градът е почти разрушен, над 600 семейства са останали без покрив.

Народната милиция на ЛНР продължава операция по овладяване на контрол върху сел Чернухино.  По данни на опълченците, този населен пункт те едва ли ще могат да освободят, тъй като украинските военни най-безскруполно използват местното население за “жив щит“.

Лидерът на ЛНР Игор Плотницки, който в момента се намира в зоната на военни действия съобщи, че в момента в Чернухино се намира батальонът «Айдар», екстремистите от Северен Кавказ, обединени в батальон «Джохар Дудаев», а също и наемници от Полша, Белгия и други европейски страни.

«Те отровиха всички източници на питейна вода в селото, минирали са улиците, отнели са личния и обществен транспорт на мирното население, за да има с какво да бягат от там при евентуално отстъпление. По наши данни, стотици мирни жители са отведени и затворени в сградата на местно училище, завързват местни жители (мъже)  на стълбове, използвайки ги за жив щит», разказа Плотницки.

Напомняме, че тази сутрин украинската армия е склонила на предложението на опълченците, да се организира  хуманитарен коридор за евакуация на мирно население от Дебалцево и околностите му. Двете страни се договорили за временно примирие от 09:00 до 17:00 местно време.
По последни данни, евакуацията в Донецк е осуетена.

Поредната колона от автобуси с бежанци по план е трябвало да тръгне към 15:00 ч, но точно тогава  е започнал обстрелът от миномети. Засега евакуацията е прекратена. Реално остават минути за спасение… Но, украинската армия въпреки съгласието си да съдейства за хуманитарен коридор, отново не спази обещанията си…