Уволниха и изгониха известен украински хирург по време на операция

Лустратори от Майдана буквално изтръгнаха от операционната известен украински онколог по време на операция…

Тази диващина, нагледен пример за необузданото нетърпение и плам на борците за „прочистването на Украйна от наследството на предишната власт“, се случи в Киев, пише „КП“. Струва ти се, че ако се ощипеш, ще се събудиш, понеже това не може да бъде истина! Но не можеш да се събудиш. Защото това не е сън. Това е реалността в днешна Украйна…

Бившият директор на украинския Национален онкологичен институт професор Игор Щепотин е бил уволнен и буквално изгонен от болницата по време на операция. Дори не са му позволили да я довърши.

Ето и оскъдните редове, публикувани по този повод от украинската информационна агенция УНН:

„Днес имаше планова операция на пациентка, болна от рак. Трябваше да оперира най-добрият украински хирург-онколог , професор Игор Щепотин. Нашият случай е сложен и надеждата ни беше в лекаря, – предава УНН думите на роднини на пациентката. – След като всичко за операцията бе подготвено, бе поставена упойката и бяха направени разрезите, докторът се подготвяше за съществената част… В този момент те нахлуха в операционната – не знам кои точно бяха, на единия фамилията бе Семиволос, и съобщиха на професора, че е уволнен и трябва да напусне операционната. Професорът излезе. Изгониха го, а пациентката продължаваше да лежи на операционната маса. Извикахме полиция! След това ни изпратиха друг лекар, който ние не познавахме…“.

Самият професор Щепотин потвърди историята, разказана от УНН. Той сподели, че по време на съвещанието през онази сутрин, когато са били обсъждани плановете за операциите за деня, никой не му споменал нищо за уволнение.

„Никакви приказки за уволнение нямаше. Напротив, дори потвърдиха, че пациентката се готви за операцията. Затова отидох да свърша работата си – да спася живот, – каза професорът пред журналисти. – Такова нещо, като това, което се случи днес в операционната, аз не съм виждал и чувал през целия си професионален стаж. Моля се за това, на пациентката да е била оказана помощ и всичко с нея да е наред“.

Щепотин добави, че „спецоперацията за проваляне на операция“ и изгонване на лекар е била извършена пред камерата на една от централните украински телевизии.

„Това приличаше на театрално представление! Досадно е да констатираме, че тези, които така искаха уволнението ми, плюят на живота на хората, които ние, лекарите, сме призовани да спасяваме.- каза професорът. – Заради „екшъна“ пред камерата те са готови да нахлуят в операционната и просто да изхвърлят лекаря“.

Украинските журналисти не са разказали предисторията на този наистина крещящ случай, но без нея картината не е съвсем пълна.

Работата е там, че професор Игор Щепотин е завеждащ Националния онкологичен институт в Киев вече 10 години. Той е назначен на тази длъжност от бившия украински президент Виктор Янукович. За самия институт трябва да се каже, че не е никак малък, а в професионализма на доктора никой не се съмнява.

Дотук всичко изглажда добре, докато не става ясно, че бившият президент Виктор Янукович точно преди да напусне страната посещава именно този институт. Телевизионен кадър, в който украинският президент съчувства на болни от рак, трябва да предизвика съчувствието на украинските граждани и към самия Янукович. И в кадъра, точно зад президента, разбира се, се вижда и директорът на института. Че къде да иде?

Президентът избяга, но другите останаха… И за дошлите на власт революционери е все тая дали докторът участва в политиката или не.

А сега, нека си спомним фамилията на един от тези, които изгонили доктора от операционната. Роднините на пациентката я казаха – Семиволос. Андрей Семиволос е служител в института, за когото може да се каже, че наистина участва в политиката. Преди година той денем и нощем бдеше на Майдана, организирайки медицинска помощ за активистите. А след победата на Майдана, в духа на настаналата революция, Семиволос решил да „прочисти“ от миналото и института. Той започнал да публикува в социалните мрежи искания за уволнението на Щепотин. Професорът обаче, събрал трудовия колектив и обвинил Семиволос, че показателите на неговото отделение в клиниката са най-лоши и бунтът, който организира е с цел да прикрие своята некомпетентност.

Революционерът такъв удар, разбира се, не могъл да понесе.

И така в Украйна започнала лустрация…