Убийството на посланика е изстрел по Русия

На охраната в Турция никога не може да се разчита. Карлов случайно е отишъл на изложбата, бързал е за Истанбул, твърди неговият приятел проф. Георгий Толорая, началник на Управление на регионалните проекти на Фонда „Русский мир“, изпълнителен директор на Националния комитет за изследвания БРИКС и извънреден и пълномощен посланик към МВнР на Русия пред Оля Ал-Ахмед от в. Стандарт

– Георгий Давидович, как ще коментирате убийството на посланик Карлов?
– Коментариите вече са излишни след тези на президента Владимир Путин. Това е безпрецедентна трагедия, зловещо убийство в гръб, от ръка на терорист. Изстрел в посланик Карлов е изстрел в Русия, това е повече от ясно.
– Вие познавахте лично Андрей Карлов?
– Ние се познавахме повече от 40 години, от 1976 година. Бяхме колеги и близки приятели. Работихме заедно в Северна Корея, после в Южна Корея, в централния апарат на МВнР на Русия. Той беше специалист по Корея първоначално. Какъвто съм и аз, а това много ни сближи в съвместната ни работа. Един до друг работихме в посолството в Пхенян, след което той отиде на работа в Сеул, където ми беше подчинен. Дълги години работихме съвместно в Министерството на външните работи по общи проекти и направления. Андрей беше работохолик в истинския смисъл на думата. Той и за миг не си представяше живота без дейна и активна работа за благото на хората, на Родината. И ден не си е представял без дипломацията. Той беше истински дипломат номер 1. Посвети целия си живот на дипломацията и бе всеотдаен в работата си. Андрей беше изключително добър и надежден човек и приятел, на когото винаги можеше да се разчита. Той бе невероятно добър, честен и достоен за уважение човек. Малко останаха хората като него. Човек за пример във всяко едно отношение. Случилото се е не само трагедия за цялата наша страна, но и за нас, неговите близки приятели и семейството му. Едно е да четеш за някого по новините, друго е да си седял на една маса с него и да ти е бил приятел и колега… Много е тежко…
– Кога се видяхте за последно с Андрей Карлов?
– Преди месец бях при него. Прие ме толкова топло и радушно, както винаги. Обсъждахме въпросите на Фонд „Русский мир“. Седяхме заедно и чертаехме планове на бъдещето. Кой би могъл да предположи такова нещо.
– Покушението конкретно срещу посланик Карлов ли беше, или зад убийството му стоят по-мащабни цели?
– Естествено, че това е изстрел към Русия. Убиецът не е познавал лично посланик Карлов и едва ли е имал вземане даване с него.
Как си обяснявате, че охраната е допуснала въоръжен стрелец зад гърба на Карлов?
– В Турция е много зле с охраната на обекти по принцип. Не се подсигурява необходимата сигурност. Честно казано, изобщо не може да се разчита на охраната, предоставена от турската страна. А посланикът е нямал в този момент собствена охрана.
Убийството ще повлияе ли на руско-турските отношения?
– Атентатът трябваше да подкопае руско-турските отношения. Но засега турската страна показва адекватност. Чухме искрени съболезнования. Президентът Ердоган лично се обади на руския си колега Путин. В момента външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу е при нас в Москва. Имаше вече разговори с колегата му Сергей Лавров относно случилото се и за почитане и увековечаване паметта на Андрей Карлов. Вече от наша страна се води разследване, по случая работят и голяма група турски следователи.
С това убийство няма да успеят да развалят отношенията между страните ни, но, уви, това безспорно ще създаде допълнителни сложности както емоционални и психологичеки, така и икономически и политически. Убийството на посланик не е обикновено убийство, това е човек, представляващ официално държавата и президента. Случилото се безспорно ще остави утайка, но се надявам тя бързо да се разсее. Мисля, че като резултат от покушението неизбежно ще намалее отново туристическият поток на руснаци към Турция. Дори ако официално не бъдат наложени мерки, самите туристи няма да искат да летят при това положение.
Мислите ли, че това покушение е свързано със събитията в Алепо, в навечерието на декларацията на ООН и преди пресконференцията на Владимир Путин?
– Не мисля. Повечето събития от този род стават спонтанно, рязко и независимо от държавните планове. Убиецът просто е намерил удобен повод. Движението на посланика не е регламентирано и мисля, че извършителят е разбрал, че Карлов ще бъде в изложбената зала от свои бивши колеги полицаи. От много близки наши общи приятели в Турция разбрах, че точно в този ден посланикът е имал намерение да пътува за Истанбул. Изведнъж обаче е решил да се отбие на откриването на изложбата. Принципно, това не е било заложено в графика му.
Как реагира руската диаспора в Турция на убийството?
– Всички са в шок и ужас. Ридаят. На когото и да звънна по телефона, не могат да говорят – хората плачат! Карлов направи изключително много за нашите сънародници в Турция, особено за живущите в Анкара. Всички го обичаха и уважаваха. Но тъгата трябва да бъде преодоляна. Ние сме силен народ. Не трябва да позволим това да ни прекърши. Трябва да се вземем в ръце, да продължим да работим за благото на Родината и на човечеството, за благото на добрите взаимоотношения със съседните страни.
Светла му памет на моя скъп приятел Андрей…

Снимки: личен архив Г. Толорая