Т.н. „петата колона“. Къде сме ние?

Днес искам да засегна една доста болна тема за нашата общественост. Има ли България суверенитет. Някой политолози не спират да тръбят че сме петата колона на РФ.

Аз твърдя че ние българите както и целия ЕС сме петата колона на САЩ. На този етап в световен мащаб пълен суверенитет имат единствено четири държави-САЩ, РФ, КНР и Израел. Първите три държави го имат главно за сметка на изключителната си военна мощ, а Израел изцяло зависи от мащабното си лоби във всички финансови сфери по света. Има няколко държави с частичен суверенитет-това са Индия, Иран, Бразилия и Швейцария-всички те благодарение на военна или финансова мощ.
Забележете, суверенитетът на всяка една държава зависи главно от военната и мощ и едва като втори фактор се нарежда финансовата и независимост. Къде сме ние?
За никой не е тайна че ние НЯМАМЕ суверенитет. След 1396 год, когато падаме окончателно под турска власт ние никога не сме го имали. След Освобождението от турско иго през 1878 год. ние попадаме последователно под различни зависимости. В началото под руско влияние, по-късно под германско, а след 1944 год и под опеката на СССР. След краха на комунистическите режими търсим закрила от западно европейските държави и основно от САЩ. Дори и на нашият политически елит вече му е ясно, че ЕС няма никакъв суверенитет. Тук не става въпрос за държави като България, Румъния, Полша или Унгария. Става въпрос за локомотивите на ЕС-Германия, Франция, Испания и дори Обединеното кралство. Всички те нямат място във великата четворка. Защото малко или много изпълняват нарежданията на друг сюзерен. В този аспект не мога да не коментирам смехотворните изказвания на нашия персонаж от комедия дел арте-Буратино-България няма нужда от руски инвестиции има нужда от американски, германски и южно корейски.
Затова искам да се обърна към нашите политици. Господа властимащи! България няма нужда от инвестиции. Чуждите компании идват за да смучат нашите блага. Погледнете какво става в Асарел-Медет, в ТЕЦ Марица 1 и 3, погледнете какво правят Метро, Кауфланд и Билла.
Всички те източват държавата ни, сриват малкия бизнес без да носят никакъв принос за държавния бюджет. Да не говорим за енергоразпределителните дружества, които най-безцеремонно се подиграват на цялата ни общественост.
България няма нужда от субсидии. Може ли вие да чакате като просяци подаянията на ЕС и да треперите да не ви наложат аджеба някакви ограничения при положение че чинно сте се отчели с полагаемата се вноска от държавния бюджет на страната ни? И някой прави ли сметка колко пари внасяте в хазната на ЕС и колко от тях се връщат обратно под различни форми? Защо тези цифри не достигат до широката общественост?
Без да съм икономист аз съм убеден-България няма нужда от подаяния. Ние имаме един от най-трудолюбивите народи/на първо място след китайския/
Имаме неограничен вътрешен потенциал-неоценим опит в химическата, оръжейната и хранителната промишленост. Бяхме лидер на Балканите в енергетиката и тежкото машиностроене. И не на последно място-имахме дори космически технологии…И този народ бедства благодарение на вас!
България няма нужда от кредити! Вие вкарахте държавата ни в спиралата на дълговата криза от която излизане няма. Обяснете на обикновения българин какво всъщност представляват кредитите.
Обяснете защо западните граждани живеят добре и се радват на огромни социални придобивки-защото раздават кредити на такива малоумници като нас. Защото ромът може и да не си покрие задълженията по кредита, но България ще го покрие-дори и да се наложи да направи нов кредит.
И накрая се питам има ли България нужда от демокрация и какво всъщност се побира в рамките на този термин? Буквално преведено от гръцки демокрация означава власт на народа. Вижда ли някой от нас, обикновените българи своето място в управлението на държавата? С какво допринасяме ние за собствения си просперитет? Най-вероятно ние, пчеличките трупаме мед за олигарсите-тези които създадоха и сринаха КТБ и протриват доволно ръце за наивността на обикновения данъкоплатец.
Автор: Анатоли Коничев
15.05.15 гр Сливен