Търсят поръчителя на Немцов в електронната му поща

Следственият комитет на Русия назначи лингвистична експертиза по делото за убийството на опозиционера Борис Немцов. Специалистите трябва да установят дали в получената от него кореспонденция са се съдържали заплахи за убийство.

„Електронната комуникация на Немцов се оказа доста обширна и затова на следствието е нужно време, за да изследва текстовете на постъпилите съобщения и да отсее от тях подозрителните“, каза близък до разследването пред руският вестник „Коммерсант“. По думите му, непосредствено преди убийството политикът не е получавал преки заплахи.

Изданието уточнява, че специалистите предстои да изучат текстовете от опоненти на Немцов и да установят дали в някое от тях се съдържа заплаха за убийство или нанасяне на телесни повреди.
Вестникът подчертава, че с назначаването на експертизата се отхвърля изказаната по-рано версия, че петимата обвиняеми чеченци, начело с бившия офицер от вътрешни войски на МВР Заур Дадаев, може да са извършили убийството на Немцов във връзка с възникналата у тях неприязън към политика след негови изказвания за трагедията в редакцията на „Шарли ебдо“. Никой от обвиняемите не е имал писмена комуникация с жертвата, а повечето дори не са знаели за съществуването на политика, посочва изданието.

Според източника, следствието предполага, че обвиняемите са извършили престъплението не заради свои убеждения, а са били наети от неизвестен поръчител чрез няколко посредници, които са им обещали 5 млн. рубли. При това, смъртта на Немцов, както показва електронната му комуникация, може да са искали не само войнствени ислямисти, но и негови познати – на пръв ред тези, които са възмутени от превръщането на бившия политик държавник в опозиционер, добавя „Коммерсант“./ infosi.bg