Турчинов поиска военна помощ от Запада

Председателят на Върховната рада на Украйна Александър Турчинов след среща с президента на Литва Даля Грибаускайте заяви, че на Киев е необходима военна помощ от Запада, предаде РИА Новости.

„Ние считаме, че настъпи време, когато на Украйна е нужна не само морална, но и военна помощ“, заяви Турчинов. Според него, събитията в източната част на страната са „призив не само на една Украйна“, но и зов към всички цивилизовани страни да се обединят, за да прекратят бойните действия.

По-рано генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че страните-членки на алианса на среща на върха в Уелс ще се обединят в това да помогнат за укрепването и модернизацията на украинските въоръжени сили, както и за усилване на програмата за съвместни учения с Украйна, като това ще бъде упоменато в документа на заседанието на Комисията Украйна-НАТО.

Руският външен министър Сергей Лавров на свой ред заяви, че предоставянето на Киев на военна помощ от страна на НАТО и Евросъюза би противоречало на всички достигнати споразумения за прекратяване на огъня и начало на преговорите. Женевските договорености от 17 април предвиждат началото на конституционна реформа, включваща широк общонационален диалог с участието на всички региони и всички политически сили в страната. По думите на Лавров, Москва разчита на това, че Западът ще осъзнае отговорността си за случващото се в Украйна и ще окаже въздействие „върху тези, които не искат да прекратят войната“.