Турция предложи на Русия и САЩ обединение

Турският премиер Бинали Йълдъръм призова големите световни сили, включително САЩ, Русия и Иран, да обединят усилията си, за да „отворят нова страница“ в опустошената от гражданска война Сирия, предаде АФП.

„От жизнена важност е без да се губи време да се отвори нова страница в Сирия въз основата на модел, включващ конкретно Турция, Иран, Русия, САЩ и страните от Персийския залив и Саудитска Арабия“, заяви Йълдъръм след края на заседание на правителството в Анкара.

Той подчерта, че за Турция е от жизнено важно значение да се запази териториалната цялост на Сирия. „Никоя група не трябва да налага властта си над друга“, заяви турският премиер.

Поради тази причина е абсолютно неприемлива идеята за създаване на турска общност в северна Сирия, където кюрдските бойци печелят територия при офанзивата си срещу Ислямска държава, подчерта Йълдъръм.

Анкара обвинява Партия „Демократичен съюз“ (ПДС), основната кюрдска милиция в Сирия, в организирането на нападения на турска територия и в сътрудничество с кюрдските бунтовници от ПКК в Турция.

Турция смята ПДС за терористична организация и иска обща позиция със САЩ, които обаче сътрудничат с кюрдски фракции срещу Ислямска държава, припомня АФП.

Източник: БТА