Турция очаква да се засили сътрудничеството с Русия

Анкара призовава за ускоряване на темповете на развитие на сътрудничеството с Москва. Това заяви турският премиер Бинали Йълдъръм на среща с руския си колега Дмитрий Медведев в резиденцията „Горки“, съобщи ТАСС.

Йълдъръм благодари на Медведев за приноса в стъпките за нормализиране на двустранните връзки в различни сфери, направени от лятото насам. Турският премиер предложи също подробно да се обсъдят всички съществуващи въпроси.

Контактите между Анкара и Москва бяха прекъснати след свалянето на руски бомбардировач от турски изтребители в района на сирийско-турската граница на 24 ноември 2015 г. Инцидентът доведе до въвеждане на редица ограничителни мерки в двустранните търговско-икономически отношения. Забранени бяха чартърните полети до Турция и внос в Русия на турска селскостопанска продукция.

През юни турският президент Реджеп Ердоган неочаквано се извини на руския си колега Владимир Путин в писмо. След което двамата си размениха по една визита. До момента е възстановена дейността на междуправителствената комисия, премахнати са ограниченията за чартърни полети, възобновени бяха и плановете за изграждане на газопровода „Турски поток“. Водят се преговори и по редица други въпроси.