Турция отмени визовия режим за страните от ЕС

Печатният орган на правителството на Турция Resmi Gazete публикува постановление на кабинета за отмяна на визовия режим за гражданите на страните-членки на ЕС, предаде РИА Новости.

Както се отбелязва в постановлението, мярката ще влезе в сила едновременно с предоставянето на права за турските граждани за безвизово пътуване в Шенгенската зона. Решението е прието въз основа на „Закона за чужденците и международната защита“.

Предоставянето на безвизов режим за турските граждани е част от споразумението, подписано през март между Брюксел и Анкара, съгласно което всички нелегални мигранти, пристигнали в Гърция през турската граница, ще бъдат връщани обратно в Турция в обмен на легални сирийски бежанци. Освен това, според споразумението Турция ще получи три милиарда евро.

Очаква се на 4 май Европейската комисия да представи трети по ред отчет за прогреса по либерализация на визовия режим. Ако той бъде одобрен може да бъде препоръчана отмяната на визите. В замяна Турция трябва да изпълни общо 72 точки с искания на ЕС.